Neem je je trouwe viervoeter mee op reis? Of haal je een adoptiedier uit het buitenland naar België? Zorg dan voor een goede voorbereiding voordat jullie samen de grens overgaan.
Op reis met je huisdier? Zorg dat je viervoeter een geldig EU-dierenpaspoort en een identificatiechip heeft. Laat je dier ook inenten tegen rabiës (hondsdolheid), minstens 21 dagen voor vertrek. Ga dus zeker op tijd langs bij je dierenarts.
Huisdieren mee op reis buiten de Europese Unie is iets ingewikkelder. Je neemt hiervoor het best contact op met de ambassade van het land van bestemming. Die ambassade kan zeggen welke bijkomende eisen gelden.
Op vakantie kom je soms zwerfdieren tegen en als dierenliefhebber kan het verleidelijk zijn om een zwerfhond of -kat mee naar huis te nemen. Maar je mag zwerfdieren niet zomaar meenemen naar België. Er gelden strenge EU-regels, ook als je uit een ander EU-land komt. Check dus eerst deze checklist.
Bekijk hier alle details per land van vertrek.
Je dier moet een chip hebben. Het chipnummer en de datum waarop de chip is geplaatst, moeten duidelijk in het EU-gezondheidscertificaat of EU-dierenpaspoort staan.
Het dier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). En minimaal 12 weken oud zijn als hij de rabiësvaccinatie krijgt. Andere vaccinaties zijn niet verplicht, maar wel aan te raden. Lees meer op de website van de Europese Unie.
Check of het land waar je vandaan reist op deze webpagina van de EU staat. Staat het land erbij? Dan is het een laag-risicoland voor rabiës. Staat het land er niet bij, dan is het een hoog-risicoland voor rabiës. In dat geval heb je een bijkomende bloedtest nodig.
Daarnaast kun je ook een douaneagent inschakelen die gespecialiseerd is in dierentransport. Zij helpen je om de reis van jouw huisdier vlekkeloos te laten verlopen.
Je trouwe vriend heeft uiteraard de nodige reisdocumenten en inentingen nodig. Je dierenarts kan je hierbij zeker helpen.
Aarzel niet even te rade te gaan bij de ambassade van het land van bestemming want daar gelden mogelijk specifieke voorwaarden waarmee je rekening moet houden.
Voldoet je dier niet aan de EU-regels? Dan is reizen naar België helaas geen optie. Als bij aankomst blijkt dat je dier niet voldoet aan de regels, wordt het door de douane overgedragen aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en overgebracht naar het Animal Care & Inspection Center, de grensinspectiepost voor dieren. Op dat moment zal het FAVV beslissen over de verdere stappen maar één ding is zeker, alle kosten voor het verblijf en de terugreis zijn voor jouw rekening.
Om stress voor je dier te vermijden, is het cruciaal om de reis goed voor te bereiden. Zorg dat je huisdier aan alle eisen voldoet voordat je naar België vertrekt.
Afhankelijk van het ras en de grootte, reist je dier mee in de cabine of in het vrachtruim. Zorg dat je dier altijd in een stevige bench of transportbox zit die groot genoeg is, en laat hem er een paar dagen voor de reis al aan wennen.
Wat moet je nog weten over de bench?
Let op: Elke luchtvaartmaatschappij hanteert zijn eigen regels. Informeer hiernaar.
Blindengeleide- en assistentiehonden mogen uiteraard mee aan boord maar breng zeker vooraf je luchtvaartmaatschappij op de hoogte. Voor sommige dieren is een certificaat verplicht, neem hiervoor contact op met je dierenarts.