14/10/2022
In de maand september reisden 2 miljoen passagiers via Brussels Airport, dat is 80% van het aantal passagiers in september 2019. September is hiermee, na de twee vakantiemaanden, de derde maand op rij met meer dan 2 miljoen passagiers. Aan cargozijde werd er 66.000 ton goederen afgehandeld, een daling van 5% in de volumes in vergelijking met vorig jaar.
In september kozen 2.002.540 passagiers voor Brussels Airport, dat is 80% van het aantal passagiers in september 2019. Het sterke herstel van het passagiersverkeer dat we in de zomervakantie zagen, zet zich dus ook na de vakantieperiode door, en in september begon ook het zakelijk verkeer weer toe te nemen. Er was ook nog steeds een hoger aantal reizigers uit Nederland die voor Brussels Airport kozen om de grote drukte op de Nederlandse luchthavens te vermijden.
Het aantal vertrekkende transferpassagiers bedraagt 17%, wat vergelijkbaar is met september 2019. Ook de transfermarkt heeft zich in de voorbije maanden sterk hersteld.
De tien populairste landen in september waren respectievelijk Spanje, Italië, Turkije, Duitsland, Griekenland, Portugal, de Verenigde Staten, Frankrijk, Marokko en het Verenigd Koninkrijk. Met name Turkije, Griekenland, Marokko en de Verenigde Staten overtroffen de resultaten van september 2019.
Het vrachtvervoer op Brussels Airport kende in september een daling van 5% in vergelijking met september 2021, en een stijging van 30% ten opzichte van 2019. Ook de luchtvrachtvolumes kennen een daling van 5% ten opzichte van het vorige jaar. In het segment volvracht zien we een kleine daling met 3%. De vracht aan boord van passagierstoestellen nam dan weer toe met 9%, vanwege de toename van het aantal passagiersvluchten.
Het segment expressdiensten kende een daling van 13%. Tot slot daalden ook de volumes getruckte vracht met 6%. De cargovolumes staan onder druk door de huidige geopolitieke situatie en de verstoorde energiemarkt, de lockdowns in China en de dreigende recessie en de impact ervan op de e-commerce.
Azië blijft de grootste import- en exportregio, al liggen de volumes wat lager dan vorig jaar door de beperktere beschikbare capaciteit en de tijdelijke effecten van de lockdowns in China. Afrika is de tweede importregio en de derde exportregio. Noord-Amerika is de derde importregio en de tweede exportregio.
Het totale aantal vliegbewegingen in september 2022 is gestegen met 24% ten opzichte van september 2021, tot 17.377 vliegbewegingen, maar dit is nog steeds een daling van 19% ten opzichte van september 2019, voor de crisis. Het aantal passagiersvluchten bedraagt 75% van het aantal passagiersvluchten in september 2019. Het gemiddeld aantal passagiers per vlucht blijft hoog, gemiddeld 142 passagiers per vlucht, tegenover 132 in 2019. De bezettingsgraad van de vluchten blijft dus stijgen, evenals de inzet van grotere vliegtuigen.
Het aantal cargovluchten is met 14% gedaald ten opzichte van 2021.