283.000 passagiers op Brussels Airport in januari, een daling met 84%

Brussels Airport - General

In januari reisden er 283.164 passagiers via Brussels Airport, amper 16% van het aantal passagiers in januari 2020. De start van het jaar viel nog in de kerstvakantie, maar de maand werd vooral bepaald door het verbod op niet-essentiële reizen dat er eind januari kwam. De luchtvracht zet de groei die vorige zomer is ingezet verder, met een aanzienlijke toename van 21% van de volumes in vergelijking met dezelfde periode in 2020. De cargoafdeling van Brussels Airport blijft een belangrijke rol spelen in het wereldwijde transport van COVID-19-vaccins.

“Na een zeer moeilijk jaar in 2020 met slechts 7,6 miljoen passagiers, verwacht Brussels Airport nog enkele uitdagende maanden voor luchtvaartsector", zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “Het verbod op niet-essentiële reizen, dat twee weken geleden inging en ook de maand februari zal bepalen, doet de passagiersaantallen nog verder dalen. Wij hopen dat niet-essentiële reizen voor de paasvakantie veilig kunnen hervatten en hebben goede hoop voor de komende zomer. De lage activiteit aan de passagierszijde staat in schril contrast met de intensiteit van onze cargoactiviteiten, die in januari met meer dan 20% zijn toegenomen. Brussels Airport blijft een belangrijke rol spelen in het transport van COVID-vaccins dankzij onze gespecialiseerde infrastructuur en partners."

Passagiersverkeer: een daling met 84%

In de maand januari telde men op Brussels Airport 283.164 passagiers. Een daling met 84% ten opzichte van januari 2020. Een kwart van deze passagiers waren transferpassagiers, dankzij het netwerk van Brussels Airlines en partnerluchtvaartmaatschappijen tussen Noord-Amerika, Europa en Afrika.

In de eerste twee weken van het jaar was er een daling van "slechts" 80%, dit was vooral het gevolg van het grotere aantal passagiers dat terugkeerde naar België na een verblijf in het buitenland, voornamelijk om familiale redenen. Als gevolg van de nieuwe reisbeperkingen en meer bepaald het verbod op niet-essentiële reizen, beslist door de federale regering, hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen sinds 27 januari het aantal vluchten verder verlaagd. Het aantal geplande vluchten naar vakantiebestemmingen was daarvoor al minimaal gezien de voorgaande reisadviezen van de autoriteiten.

De meeste vluchten die op Brussels Airport worden uitgevoerd, zijn gericht op essentiële reizen, zowel om professionele als familiale redenen. Vele intercontinentale vluchten hebben een lage bezettingsgraad qua passagiers, maar zij nemen ook vracht mee, en spelen dus een belangrijk rol om de grote vraag naar cargocapaciteit in te vullen.

Cargo: hoge volumes in januari, met daarbij ook vaccintransport

De luchtvracht zet de trend van de afgelopen maanden verder, en kent in januari een aanzienlijke toename van de vervoerde volumes, namelijk +21% ten opzichte van januari 2020. Dankzij dit resultaat blijft Brussels Airport het beter doen dan het gemiddelde op Europees en wereldvlak dat een zware negatieve impact kent door het feit dat er minder passagiersvluchten zijn met wide body toestellen. 

De volumes in het volvrachtsegment zijn in januari zeer sterk gegroeid, met 73% in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Ook de expressdiensten kenden in januari een sterke groei in vergelijking met vorig jaar (+37%). Deze sterke stijgingen compenseren ruimschoots de beperkte volumes op passagiersvluchten. De getruckte vracht zit weer in de lift (+10%), na enkele maanden van negatieve groei.

Het totale volume aan goederen dat op de cargoafdeling van Brussels Airport werd behandeld, is in januari fors gestegen met 18% tot 58.311 ton. En Brussels Airport biedt voor het vervoer van vaccins een hoogkwalitatief logistiek platform, gespecialiseerd in het vervoer van temperatuurgevoelige producten, en met name farmaceutische producten. Vaccintransporten worden nog gedurende het hele jaar 2021 verwacht.

De importvolumes vanuit Azië en Noord-Amerika kennen in januari een sterke groei ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  Aan de exportkant zien we vooral een groei in de volumes naar Azië. Daarnaast heeft ook de Brexit een positieve impact op de gevlogen vrachtvolumes.

Vluchten

Het totale aantal vliegbewegingen in januari daalde met 66% ten opzichte van 2020; er waren 5.680 bewegingen (vergeleken met 16.885 vorig jaar). Het aantal passagiersvluchten daalde met 78%.

Het aantal vrachtvluchten is met 41% gestegen ten opzichte van januari 2020. Deze vlogen overdag, het aantal nachtvluchten nam niet toe. In de maand januari steeg het aantal cargovluchten uitgevoerd met passagierstoestellen verder ten opzichte van de voorgaande maanden. Hiermee wordt er bijkomende vrachtcapaciteit aangeboden door de luchtvaartmaatschappijen, aanvullend op de cargovluchten met volvrachttoestellen.