60% minder passagiers en 14,6% minder vrachtvervoer in maart

Brussels Airport - General

Brussels Airport blijft open om België met de wereld te verbinden in de meest veilige omstandigheden

In de maand maart reisden er nog geen 800 000 passagiers via Brussels Airport. Een aanzienlijke daling ten opzichte van de bijna 2 miljoen passagiers in maart 2019. Het coronavirus deed week na week de cijfers dalen. De laatste week van maart was er een daling van 95% in de passagierscijfers. Ook bij het goederentransport was er een daling van de vraag merkbaar, dat daalde met 14,6% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Cargo is in deze tijden wel cruciaal voor de bevoorrading van ons land, dankzij luchtvracht kunnen essentiële producten zoals geneesmiddelen en medische producten snel worden geleverd. Het totale aantal vluchten daalde met 40%.

Beperkt aantal passagiersvluchten in de meest veilige omstandigheden

Het coronavirus heeft in maart een grote impact gehad op het luchtverkeer, en die zal in de maand april nog groter zijn. De maand maart begon met een impact op de zakenreizen en de vluchten naar Azië en Italië, dan volgde de beperking op reizen naar de Verenigde Staten. In de loop van de maand werd duidelijk dat er wereldwijd verregaande maatregelen nodig waren om de verspreiding van het virus in te dijken, en werden niet-essentiële reizen verboden.

Ook op Brussels Airport zijn de gezondheidsrichtlijnen van de overheid nauwgezet toegepast. Sinds het begin van de coronacrisis staat Brussels Airport in nauw contact met de FOD Volksgezondheid en is er maximaal ingezet op het informeren en sensibiliseren van het personeel en de passagiers. Sinds de aangescherpte maatregelen is er ook voor het personeel van de luchthaven maximaal ingezet op thuiswerk, en de noodzakelijke operaties gebeuren met extra hygiënemaatregelen om de gezondheid en veiligheid van passagiers en personeel te waarborgen.

Passagiers

In maart kwamen er 796.743 passagiers langs op de luchthaven van Brussels Airport, wat neerkomt op een daling van 60,1% met maart 2019. Het aantal vertrekkende passagiers daalde met 62,8%, het aantal aankomende passagiers daalde, door het grote aantal repatriëringen, iets minder sterk met 57,6%.

Deze sterke daling in de passagierscijfers zorgde ervoor dat de bezettingsgraad van de vluchten ook sterk terugliep: het gemiddeld aantal passagiers per vlucht daalde van 129 naar 94.

De daling in de passagierscijfers werd week na week groter: in de eerste week van maart ging het om 19%, in week twee 39%, in de derde week 73% en in de vierde week kwamen we aan 95% minder passagiers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Heel wat luchtvaartmaatschappijen zagen zich door deze crisis genoodzaakt vluchten te schrappen of hun activiteiten volledig stop te zetten. Sinds begin april zijn er nog maar 14 luchtvaartmaatschappijen actief op Brussels Airport. 10 luchtvaartmaatschappijen binnen Europa: Aegean Airlines, Finnair, Alitalia, Bulgaria Air, Ryanair, Iberia, KLM, Lufthansa, Swiss, Croatia Airlines; en 4 intercontinentale luchtvaartmaatschappijen: Emirates, Ethiopian, Hainan en Qatar Aiways. Hierdoor blijft ons land verbonden met de wereld voor het beperkte aantal essentiële reizen dat nog gebeurt en is het mogelijk om passagiers te laten terugkeren naar hun thuisland.

Vracht

Het vrachtvervoer op Brussels Airport daalde in maart 2020 met 14,6 % in vergelijking met maart 2019. De daling in de vraag is het gevolg van het stilvallen van vele bedrijven in België en Europa door de coronacrisis. Maar ook in de capaciteit is er een aanzienlijke daling, vooral door het wegvallen van heel wat belly capaciteit, vrachtvervoer aan boord van passagiersvliegtuigen, door het schrappen van langeafstandsvluchten.

Belly cargo daalde in maart dan ook met 26,7%. Het volvrachtsegment daalde met 2,1% en de integratordiensten bleven stabiel met een lichte stijging van 0,1%.

Ook bij de vrachtvluchten was er een grote afwijking tussen het begin van de maand, waar de impact nog beperkter was, en het einde van de maand. De komende weken en maanden beloven wisselvallig te zijn. Door het nog verder wegvallen van belly capaciteit is er meer vraag naar volvracht, maar die kan niet altijd worden voldaan. Er zijn ook routes die gewijzigd zijn, maar er zijn ook nieuwe maatschappijen gestart bij Brussels Airport, zo mochten we onlangs Silk Airways, Amerijet en Suparna verwelkomen.

Luchtvracht is in deze periode belangrijker dan ooit. Dankzij luchtvracht slagen we erin om levensbelangrijke goederen, geneesmiddelen, medische producten en levensmiddelen, snel bij ons te krijgen. Brussels Airport is al enkele jaren de internationale leider in het transport van farmaceutische en biotechnologische producten, sleutelsectoren voor ons land.

Vluchten

Het totale aantal vliegbewegingen daalde in maart 2020 met 39,9% ten opzichte van maart 2019. Het aantal passagiersvluchten daalde met 45,2 %, ten gevolge van de coronacrisis.