Aansluiting tussen F3-fietssnelweg Brussel-Leuven en Brussels Airport klaar voor eerste fietsers

Environment

De aftakking van de fietssnelweg F3 tussen Brussel en Leuven naar Brussels Airport is klaar om in gebruik genomen te worden. Dankzij deze aftakking kunnen werknemers, omwonenden en passagiers die licht reizen op een veilige, snelle en duurzame manier met de fiets naar de luchthaven komen. De realisatie van dit fietspad is een samenwerking tussen het Vlaamse gewest, de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Zaventem en Brussels Airport Company.  

Brussels Airport is vanaf nu met een nieuwe strategische aantakking verbonden met de F3 fietssnelweg Leuven-Brussel, een van de prioritaire fietssnelwegen in Vlaams-Brabant en deel van het FietsGEN (Gewestelijk Expresnetwerk) tussen Vlaanderen en Brussel. De grondwerken om dit fietspad, aan te leggen, waren gestart op 1 september vorig jaar, in maart zijn dan nog de nodige signalisatie en aanduidingen aangebracht en kon het project worden opgeleverd. De aftakking die de luchthaven met de fietssnelweg verbindt, is 1,8 kilometer lang en 3,5 meter breed, en ligt grotendeels in de bedding van de voormalige spoorlijn. 66 verlichtingspalen zorgen ervoor dat er dag en nacht veilig gefietst kan worden. Zowel voor bezoekers, werknemers als passagiers zijn er op de luchthaven fietsenstallingen voorzien, met laadpalen voor elektrische fietsen. 

Aan de oostkant sluit het nieuwe fietspad, door zijn vorm ook wel S-bocht genoemd, aan op fietssnelweg F3 ten oosten van de kruising van de Martinusweg met het Nossegemwegje. Aan de westkant sluit de aftakking aan op een nieuw project van de gemeente Zaventem voor verbetering van het huidige onverharde pad langs de muur van de begraafplaats van Zaventem die vervolgens aansluit op de Kerkhoflaan. Aan de noordkant is er een aansluiting op de A201 Leopoldlaan ter hoogte van de Heidestraat en krijgen fietsers zo toegang tot de luchthaven. Dit project is een samenwerking tussen Brussels Airport, de Vlaamse Overheid, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Zaventem. De uitvoering van de werken was in handen van Brussels Airport.  

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport: “Voor de luchthaven is slimme mobiliteit bijzonder belangrijk. Wij staan niet alleen in voor het veilig verkeer van vliegtuigen, maar zijn ook een belangrijke hub voor het openbaar vervoer en zetten ook in op een fietsvriendelijke luchthaven. Met deze aftakking willen we al wie op de luchthavensite werkt, de omwonenden en ook passagiers die licht reizen, aanmoedigen om vaker de fiets te nemen. In normale tijden komen er per dag ongeveer 100.000 mensen naar de luchthaven. Met deze aansluiting is met de fiets naar de luchthaven komen nu nog comfortabeler en veiliger.” 

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Met veilige en comfortabele fietsinfrastructuur, waaronder fietssnelwegen, willen we nog meer mensen aansporen om te fietsen. Zeker voor functionele verplaatsingen en woon-werkverkeer spelen fietssnelwegen een belangrijk rol. Met de nieuwe fietsverbinding tussen Brussels Airport en de F3 fietssnelweg willen we fietsverplaatsingen in de regio stimuleren. Voor de realisatie van dit project kende Vlaanderen een subsidie toe van 513.795,58 euro aan Brussels Airport Company. Door een samenwerking als deze, kunnen we een grote versnelling inzetten om onze fietsinfrastructuur te verbeteren en belangrijke missing links te realiseren, met één doel: een fietsreflex aanwakkeren bij iedereen.” 

Tom Dehaene, Gedeputeerde van Mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant: “De F3-fietssnelweg is een druk woon-werktraject dat we via deze S-bocht rechtstreeks verbinden met de luchthaven, een belangrijke werkgever in onze regio. Op deze manier vergroten we het potentieel van de F3 enorm én hopen we zowel werknemers als reizigers te overtuigen om de fiets te gebruiken voor verplaatsingen naar de luchthaven. Dat is niet alleen gezond, maar ook nog eens goed voor het milieu. Dit project is dan ook een mooi voorbeeld van hoe verschillende beleidsniveaus samen met werkgevers mobiliteit in onze regio kunnen verduurzamen.” 

Burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans: “Het aantal inwoners in de gemeente Zaventem neemt stelselmatig toe, net als de tewerkstellingsmogelijkheden in het luchthavengebied, waardoor ook het aantal verplaatsingen stijgt. Om de bereikbaarheid én de levenskwaliteit in onze gemeente te blijven garanderen, beslisten we in Zaventem een fietscultuur op te bouwen. Inmiddels creëren we steeds meer fietsstraten in het straatbeeld en zetten we in op nieuwe fietsvoorzieningen en sensibiliseringscampagnes. Deze legislatuur wordt in Zaventem bijna 30 km aan nieuwe fietsroutes aangelegd. De uitvoering van de S-bocht past volledig binnen de actuele strategie van de gemeente Zaventem om verder in te zetten op de realisatie van een veilig en een comfortabel fietsroutenetwerk! ”