Beperkte impact van het coronavirus op de passagierscijfers van februari, de komende maanden worden wellicht moeilijker

Brussels Airport - General

Brussels Airport zet verder in op het informeren, sensibiliseren en voorbereiden van alle stakeholders op de luchthaven m.b.t. het coronavirus 

In februari verwelkomde Brussels Airport meer dan 1,7 miljoen passagiers, een toename met 6% in vergelijking met februari 2019. Deze stijging moet wel worden genuanceerd, dit komt omdat de krokusvakantie dit jaar al in februari viel en niet in maart en door het schrikkeljaar. Als dat niet het geval was geweest, zou de groei negatief geweest zijn. De impact zal de komende maanden groter zijn, vooral omdat veel vluchten naar Italië geannuleerd worden. In deze context volgt Brussels Airport de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid, en geeft zij prioriteit aan het informeren, sensibiliseren en voorbereiden van alle spelers op de luchthaven.

“De luchtvaartsector gaat door een moeilijke periode”, licht Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Companytoe. “De resultaten van Brussels Airport waren in de maand februari lager dan de verwachtingen door de impact van het coronavirus. In de maanden maart en april zullen de gevolgen groter zijn, dan zijn er veel geannuleerde vluchten. We blijven alle actoren die op de luchthaven actief zijn, informeren, sensibiliseren en voorbereiden op het nemen van eventuele specifieke bijkomende maatregelen die door de FOD Volksgezondheid zouden kunnen gevraagd worden. We zijn ervan overtuigd dat de sector deze crisis te boven zal komen, zelfs als ze tijdens een groot gedeelte van het jaar economische gevolgen zal ondervinden, met name wat betreft de zakelijke reizen.”

Passagiers

Afgelopen maand mocht Brussels Airport 1.738.988 passagiers verwelkomen, ofwel een stijging van 6% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Zowel het aantal lokale passagiers als het aantal transferpassagiers nam toe. Hierbij moet echter worden opgemerkt dat in februari 2019 een nationale staking plaatsvond waarbij op 13 februari alle vliegtuigen aan de grond bleven. Februari 2020 telde daarentegen een dag extra (29/02), en bovendien de krokusvakantie, die in 2019 in maart viel. Dit verklaart voor een groot deel de resultaten van de afgelopen maand. De gevolgen van het coronavirus waren vooral merkbaar op de vluchten naar Azië en Italië.

Het resultaat voor de hele maand februari ligt dus lager dan werd verwacht. Zonder de hierboven toegelichte verschuivingen in de kalender zou de groei zelfs negatief zijn geweest. De eerste indicaties voor maart wijzen op een belangrijke vermindering van het aantal passagiers, met name voor de zakenreizen.

Cargo

In februari bedroeg het vrachtvolume 51.343 ton, ofwel een lichte daling van 1,6% ten opzichte van februari 2019. Net als voor de passagiersvluchten heeft het coronavirus vooral impact op de vluchten van en naar Azië. De sector, en vooral de full cargo, ondervindt nog altijd invloed van de vertraging van de economische groei. Met het vrachtvervoer aan boord van passagiersvliegtuigen gaat het beter, en dat geldt ook voor de expressdiensten.

Informatie, bewustmaking en voorbereiding van alle spelers op de luchthaven om het hoofd te bieden aan het coronavirus

Brussels Airport heeft sinds januari dagelijks contact met de FOD Volksgezondheid en past nauwgezet de vereiste procedures toe. Volgens de FOD Volksgezondheid is er op dit moment geen verhoogd risico voor de personen die via de luchthaven reizen of die op de luchthaven werken en de FOD onderstreept het belang van een goede (hand)hygiëne.

Brussels Airport zet sterk in op de preventie, het informeren en het sensibiliseren van zijn passagiers, personeel en partners, vooral via zijn interne en externe communicatiekanalen. In dagelijkse meetings met de verschillende operationele partners van de luchthaven wordt de meest recente informatie uitgewisseld. Ook de preventieadviseurs van de bedrijven op Brussels Airport hebben deelgenomen aan vergaderingen en informatiesessies. Indien nodig zijn zij voorbereid om, samen met hun teams, op het terrein te handelen.

Als luchthaven is Brussels Airport klaar om elke bijkomende maatregel waarover de FOD Volksgezondheid beslist, onmiddellijk te implementeren wanneer nodig. Onze ervaring uit het verleden, ondermeer met het ebolavirus, zorgt ervoor dat de luchthaven voorbereid is om snel te reageren en om een dergelijke situatie, samen met onze partners, op de best mogelijke manier te coördineren.