19/02/2024
Brussels Airport wil tegen 2030 als luchthavenuitbater geen CO2 meer uitstoten. De luchthaven zet onder meer in op meer groene energie, zoals zonne-energie. Op de nieuwste gebouwen in de westkant van de cargozone wordt momenteel een grote hoeveelheid zonnepanelen geïnstalleerd, het gaat om een totale oppervlakte van 65.000 m². De helft van de zonnestroom zal gebruikt worden door Brussels Airport, waardoor de eigen energievoorziening via zonne-energie van 4% naar 9% zal gaan. De andere helft zal afgenomen worden door de partners in de zone.
Eind januari zijn de werken gestart om de nieuwste gebouwen in de cargozone van zonnepanelen te voorzien. Het gaat concreet om de gebouwen waarin Kuehne+Nagel, Worldwide Flight Services, Expeditors, Swissport en Herfurth gevestigd zijn. Er zal zo’n 65.000 m² aan zonnepanelen geïnstalleerd worden, wat goed is voor in totaal 7.300 Megawattuur aan groene stroom. Dit komt overeen met het verbruik van zo’n 2.100 gezinnen.
“Dit nieuwe zonnepanelenproject is een belangrijke stap in onze ambitie naar nettonuluitstoot. Hiermee verdubbelt onze zonne-energie voor eigen gebruik als luchthavenuitbater, en we kunnen ook lokaal geproduceerde groene stroom aanbieden aan de cargopartners. Zo geven we ook hen de mogelijkheid om hun eigen CO2-uitstoot verder te verkleinen.”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.
Vandaag voorzien de huidige zonnepanelenparken op de luchthaven 4% van de stroom die Brussels Airport verbruikt. Dankzij deze bijkomende zonnepanelen, wordt dit sterk verhoogd naar 9% van de energievoorziening. En hiermee zal Brussels Airport slechts de helft afnemen van wat deze nieuwe zonnepanelen zullen genereren. De andere helft zal worden aangeboden aan de cargopartners, zodat ook zij de mogelijkheid hebben om de zonne-energie die gegenereerd wordt in de cargozone te gebruiken.
Brussels Airport Company is al sinds 2018 CO2-neutraal wat betreft de eigen uitstoot als luchthavenuitbater. Vorig jaar is er beslist om de ambitie om als luchthavenuitbater nettonuluitstoot te bereiken drastisch te versnellen, van 2050 naar 2030. Zonne-energie is een belangrijk element om die ambitie te realiseren en dit is een eerste concrete realisatie om dat doel te bereiken. Eind mei zou deze eerste installatie klaar moeten zijn, zodat vanaf juni deze groene energie beschikbaar is. Mogelijke andere locaties voor bijkomende zonnepanelen worden nog onderzocht, de ambitie is om tegen 2027 27 MWp, wat zo’n 24.000 Megawattuur per jaar oplevert, te realiseren.