Brussels Airport Fund

Het Brussels Airport Fund steunt de lokale omgeving

Mensen, bedrijven en gemeenschappen verbinden, is de voornaamste missie van Brussels Airport. Al jaren steunen we initiatieven die een positief verschil maken en mensen dichter bij elkaar brengen. Met het Brussels Airport Fund, opgericht in 2023 en beheerd door de Koning Boudewijnstichting, versterken we onze maatschappelijke impact.

Dit onafhankelijke Fonds biedt organisaties uit de omgeving de kans om jaarlijks steun aan te vragen voor duurzame projecten rond een specifiek thema. De aanvragen worden beheerd door het Fonds, en een onafhankelijke jury selecteert de projecten. 

Projecten 2024: duurzame projecten die mensen verbinden 

In 2024 hebben 41 projecten gereageerd op onze oproep. Na een evaluatie door een onafhankelijke jury zijn 13 projecten geselecteerd. Elk project ontvangt een steunbedrag tussen € 1.000 en € 10.000.

De geselecteerde initiatieven versterken lokale gemeenschappen, stimuleren circulariteit en duurzame mobiliteit, en zetten in op milieuvriendelijke oplossingen en bewustwording rond waterbeheer en duurzaam transport.

Projectoproep 2025 start in mei 

In mei lanceren we een nieuwe oproep voor projecten in 2025. Blijf op de hoogte via deze pagina en onze social media.

  • De Plek / Le Lieu - Potager / Verger / Poulailler / Serre Collectif. Dit project creëert een gemeenschappelijke ruimte met een boomgaard, moestuin en kippenhok. Het doel: mensen samenbrengen, natuur toegankelijk maken en gedeeld beheer aanmoedigen.
  • La mécanique du vélo de A à Z pour les MENA. "Du haut de mon potager" lanceert een fietsherstelatelier in Neder-Over-Heembeek voor Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdelingen (NBMV). Onder begeleiding leren jongeren fietsen repareren.
  • Een bos in de stad (Buurtwerk 't Lampeke vzw). Dit project zet in op een kleine "voedselvorst" om samen te tuinieren. Het geeft buurtbewoners een beter begrip van de waarde van bomen en stadstuinieren
  • 't Passie speelbos (Gezinsbond vzw - afdeling Melsbroek). De Passiewijk in Melsbroek transformeert een speelplein tot een groene speelplek voor kinderen uit de buurt.
  • Wat(er) is (Gemeente Grimbergen). Waterbewustzijn wordt gestimuleerd via theater en workshops, met brede betrokkenheid van scholen en jongerenprojecten.
  • Speel-Tuin Basisschool Nieuwland (Katoba vzw). In de Marollenwijk wordt een schoolplein omgetoverd tot een groene speelplaats. 
  • Samentuin (Ons Tehuis Brabant vzw). Sinds 2023 werken bewoners met een beperking samen met buurtbewoners in een gemeenschappelijke moestuin.
  • Speelzone Silsombos van Bezoekerscentrum Groene Vallei (Natuurpunt Beheer vzw). De Groene Vallei ontwikkelt een  speelzone met duurzame materialen waar kinderen de natuur ontdekken.
  • Cargobike en fietsenstalling (Het MOT | vzw Heemschut). Het MOT, een museum rond natuurlijke aandrijving, stimuleert fietsen door cargobikes beschikbaar te stellen en een duurzame fietsenstalling te bouwen. 
  • Repair Café d'Evere (Administration communale d'Evere). Repair Café bevordert duurzaamheid via het repareren van ingezamelde items, wat overconsumptie en geplande veroudering tegengaat.
  • Leren fietsen voor volwassenen​. In 2025 organiseert de fietsschool in Machelen twee lessenreeksen om volwassenen te leren fietsen en een onmoetingsproject rond taalstimlering.
  • Iedereen op de fiets (Leuven). Dit project stimuleert duurzame mobiliteit en focust op verkeersveilig fietsen.
  • Molen van Rotselaar van het gas vzw combineert erfgoed en duurzaamheid door over te schakelen van aardgas naar warmte uit de Dijle. Met steun van het Brussels Airport Fund wordt de multifunctionele ruimte verder geïsoleerd en verwarmd.

Eerder gesteunde projecten