Omgevingsvergunning

Brussels Airport heeft een nieuwe omgevingsvergunning toegekend gekregen van de Vlaamse overheid op 29 maart 2024. Concreet gaat het om de hernieuwing van VLAREM-rubriek 57: het uitbaten van een vliegveld met start- en landingsbanen.  

Deze vergunning garandeert dat de activiteiten van de luchthaven de komende jaren kunnen worden verdergezet, maar bevat wel strenge bijkomende exploitatievoorwaarden, zowel op vlak van vliegbewegingen als op vlak van geluid.  Europese wetgeving vereist echter dat eerst de Europese “Evenwichtige Aanpak”-verordening worden doorlopen, voordat dergelijke exploitatiebeperkingen kunnen opgelegd worden.  

Als luchthaven streeft Brussels Airport altijd naar een evenwicht tussen het vervullen van haar sociaaleconomische rol en het verzekeren van connectiviteit, en de impact op de omgeving. De luchthaven zal dit blijven doen, met duurzaamheid als een topprioriteit binnen haar strategie.    

Maatregelen in de vergunning 

De vergunning bevat een aantal maatregelen die de luchthaven in de komende jaren zal uitvoeren. Dit gaat onder meer om: 

We zijn gestart met het zelf monitoren van de lokale luchtkwaliteit waarbij we onder meer de concentraties aan ultrafijn stof en stikstofdioxide (NO2) continu zullen opvolgen. Bijkomend werd een screeningscampagne voor bijkomende polluenten opgestart. Ook de monitoringscommissie die de resultaten van deze metingen, maar ook de implementatie van alle andere maatregelen zal opvolgen, werd reeds geïnstalleerd. In deze monitoringscommissie zetelen departementen van de Vlaamse Overheid (Omgeving, Zorg, MOW), VMM en de omliggende gemeenten van de luchthaven.  

De luchthaven werkt aan een wateractieplan en monitort continu de kwaliteit van het water in de wachtbekkens op de luchthaven. Met een eigen waterzuivering en wachtbekkens heeft de luchthaven reeds maatregelen genomen voor de opvang en zuivering van de de-icing producten in het regenwater. Er worden momenteel nog bijkomende studies opgemaakt die verdere maatregelen onderzoeken om de algehele waterkwaliteit bijkomend te verbeteren. Ook zal er nog een bijkomende regenwaterstudie worden uitgevoerd en onderzocht hoe de waterinfiltratie nog verder kan verbeterd worden. 

Er zal een plan worden uitgewerkt om de geurhinder op te volgen en aan te pakken en dit ten laatste tegen maart 2026. Hier is intussen een partner voor aangezocht en opgestart om het nodige studiewerk te doen. 

Op een proefdraaiplaats worden vliegtuigmotoren na een onderhoudsbeurt op hoog vermogen getest. Proefdraaien gebeurt gemiddeld zo’n 270 keer per jaar. Deze tests zijn noodzakelijk om de veiligheid van het vliegtuig te garanderen. Brussels Airport legt vandaag al op dat proefdraaien enkel mag gebeuren tussen 7u ’s ochtends en 22u ’s avonds. Dankzij de nieuwe proefdraaiplaats met geluidsscherm zal de hinder voor de omwonenden significant dalen. De proefdraaiplaats zou ten laatste in januari 2027 operationeel moeten zijn. 

Rond de luchthaven staan al enkele geluidswallen, en sommige gebouwen zorgen mee voor bescherming tegen grondgeluid voor omwonenden. In het milieueffectenrapport bij de vergunning zijn twee extra zones aangeduid waar bijkomende geluidsbarrières kunnen komen. Die zouden het grondgeluid voor een deel van de omwonenden verder verminderen. De plaatsing is gepland tegen eind maart 2028.

Meer weten

  • De niet-technische samenvatting van het milieueffectenrapport van bij de vergunningsaanvraag vindt u hier terug.
  • De informatie van tijdens de vergunningsprocedure kan u hier nog raadplegen.