10/03/2022
Sinds in november 2020 de eerste vaccinvlucht wereldwijd van op Brussels Airport vertrok, zijn er intussen één miljard Covid-vaccins via de luchthaven getransporteerd. Deze belangrijke mijlpaal kon worden bereikt dankzij de goede samenwerking en bijdrage van heel wat partners, en dankzij de ultramoderne infrastructuur en jarenlange expertise op farmaceutisch gebied van Brussels Airport. Brussels Airport is hiermee de belangrijkste Europese hub voor het transport van vaccins en een betrouwbare partner in de strijd tegen Covid.
Al meer dan één miljard vaccins - 750 miljoen export, 250 miljoen import en nog eens miljoenen transfers - zijn de voorbije 14 maanden via Brussels Airport naar Europa en naar landen over de hele wereld gebracht. Dagelijks vertrekken er vluchten met vaccins naar meer dan 60 landen over de hele wereld, met Japan en de Verenigde Staten als de twee belangrijkste bestemmingen. Heel wat luchtvaartmaatschappijen zijn bij deze transporten betrokken: United Airlines, DHL Express, All Nippon Airways, Japan Airlines, Sichuan Airlines, Hainan Airlines, TUI fly, Singapore Airlines, TAP, Iberia, Lufthansa cargo, Emirates, Virgin Atlantic en Qatar Airways. Ook logistieke partners zoals Expeditors, DHL Global Forwarding en Kuehne+Nagel, zijn daarbij belangrijk om een vlot en veilig transport te garanderen.
Naast Covid-vaccins worden er op Brussels Airport sinds kort ook Covid-pillen afgehandeld. Voor het transport lijkt het proces sterk op dat van de vaccins, maar de pillen zijn nog gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Dankzij haar ultramoderne farmaceutische infrastructuur is Brussels Airport de ideale partner om ook deze nieuwe transporten in alle veiligheid uit te voeren.
“We zijn er trots op dat we de kaap van één miljard vaccins, vervoerd via Brussels Airport, hebben overschreden. Dit is onze bijdrage aan de strijd tegen Covid en hiermee ondersteunen we, sinds de eerste vlucht in november 2020, de vaccinatieprogramma's over de hele wereld.”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport. “Onze aangepaste infrastructuur voor de afhandeling van vaccins en andere farmaceutische producten voldoet aan de hoogste normen van de farmaceutische sector. Kwaliteit en veiligheid zijn prioritair en elke dag werken wij samen met onze partners om de talrijke transporten van vaccins en pillen naar meer dan 60 landen in goede banen te leiden.”
Het is dan ook geen toeval dat de farmaceutische sector voor Brussels Airport koos en nog steeds haar vertrouwen stelt in de cargopartners en de luchthaven. Al meer dan tien jaar is Brussels Airport gespecialiseerd in het transport van farmaceutische producten. De luchthaven beschikt over meer dan 35.000 m² temperatuurgecontroleerde magazijnen specifiek voor farmaceutische producten, waardoor zij kan voldoen aan de vereisten en specifieke kenmerken van farmaceutische producten die zeer gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, en liet ook de gespecialiseerde Airside Pharma Transporters ontwikkelen, mobiele koelwagens voor de verplaatsingen op het tarmac die de koele keten tussen de magazijnen en het vliegtuig verzekeren. Die expertise is er ook bij de cargopartners, Brussels Airport heeft het grootste aantal pharma-gecertificeerde bedrijven onder het IATA CEIV programma. Brussels Airport heeft voor het vaccintransport nauw samengewerkt met haar cargopartners in de daarvoor opgerichte BRUCure Taskforce, in samenwerking met Air Cargo Belgium.
Vandaag bestaat bijna 10% van het totale volume van de goederen die op Brussels Airport worden afgehandeld uit farmaceutische producten. Op de cargozone zijn er dagelijks zo’n 500 werknemers bij betrokken om het transport van vaccins in goede banen te leiden en een veilige en geoptimaliseerde keten voor deze zeer gevoelige transporten te kunnen bieden.