29/10/2019
Technologiefederatie Agoria heeft vandaag een gratis online cursus over artificiële intelligentie voor bedrijven en werknemers gelanceerd. Een online cursus “AI in Business” is een primeur in Europa. De lancering gebeurde op Brussels Airport, waar artificiële intelligentie wordt ingezet om het verblijf van passagiers op de luchthaven zo comfortabel mogelijk te maken.
“Via de online cursus begrijp je in minder dan vier uur tijd de basisprincipes van artificiële intelligentie, leer je de zakelijke mogelijkheden van artificiële intelligentie kennen en krijg je praktische begeleiding om te beginnen. Videogetuigenissen en meer dan dertig praktijkvoorbeelden bieden voor iedereen inspiratie, van Jan Modaal tot productie- en personeelsverantwoordelijken, datawetenschappers en IT-consulenten”, zegt Danny Goderis, manager digital bij Agoria. Met deze online cursus wil Agoria het gebruik van artificiële intelligentie in de Belgische industrie versnellen, door in de eerste plaats in te zetten op het verhogen van de digitale kennis van alle werknemers. Zo draagt Agoria zijn steentje bij aan de digitale omscholing van de Belgische werknemers, één jaar na de lancering van het programma ‘Be the change’.
Het online platform werd voorgesteld op Brussels Airport, waar structureel geïnvesteerd wordt in artificiële intelligentie en A.I. nu al gebruikt wordt om het verblijf van passagiers op de luchthaven comfortabeler te maken. “Passagiers verwachten van Brussels Airport dat de dienstverlening aangenaam, efficiënt en betrouwbaar is. Technologie als artificiële intelligentie maakt dat in vele opzichten mogelijk. Online bijvoorbeeld met BRUce, onze Chatbot, aan wie onze passagiers hun vragen kunnen stellen. Maar ook in real life door de beschikbare data intelligent in te zetten, verzekeren we een efficiënte en betrouwbare dienstverlening, een voorwaarde opdat passagiers zich comfortabel en gerust voelen. Zo lanceerden we recent ook een product dat de wachttijd voor het ophalen van je bagage kan voorspellen. Passagiers hoeven dan niet nodeloos aan de bagageband te staan wachten, maar ze kunnen hun tijd anders besteden”, zegt Bart Saverwyns, Chief Experience Officer van Brussels Airport Company.
Brussels Airport werkt hiervoor onder meer samen met de start-up Radix. “AI heeft een groot potentieel voor heel wat bedrijven. De impact van AI is vergelijkbaar zijn met die van elektriciteit op manuele taken, maar dan op intellectuele taken. Met ‘machine learning’, de technologie achter artificiële intelligentie helpen we bijvoorbeeld werkzoekenden aan een job. Op basis van hun skills stellen we de meest relevante jobs voor. In de pharmaceutica helpen we sneller vaccins ontwikkelen en in de maakindustrie optimaliseren we het productieproces. Diegene die erop inzetten, creëren enorme voordelen. Voor Brussels Airport ontwikkelden we modellen om passagiersstromen te gaan voorspellen. Deze inzichten worden ook gedeeld met de partners van de luchthaven zodat iedereen er zijn voordeel uit kan halen voor een efficiënte organisatie van het werk”, zegt Davio Larnout, CEO van Radix.
Danny Goderis: “Artificiële intelligentie biedt nu al heel wat zakelijke opportuniteiten aan bedrijven in verschillende sectoren zoals gezondheidszorg, energie, productie, en dergelijke. Daarom creëerden we deze open online cursus, die mensen op hun eigen tempo kunnen volgen. We beginnen met een uitleg van de basisprincipes van artificiële intelligentie en bieden bedrijven vervolgens een praktische gids aan over hoe ze ermee in hun eigen bedrijf aan de slag kunnen gaan. We geven tips over hoe je kansen rond artificiële intelligentie kunt herkennen, hoe je je gegevens voorbereidt, hoe je een project definieert en een strategie opstelt. Daarnaast behandelen we ook ethische aspecten en gaan we dieper in op de uitdagingen en opportuniteiten op gebied van jobs. Op het einde krijg je een certificaat en kun je een project starten in je eigen bedrijf.”
Meer dan twintig bedrijven hebben deelgenomen aan de creatie van deze online cursus. Zowel grote bedrijven zoals Microsoft, IBM, Brussels Airport Company en Proximus, als kleinere start- en schaalbedrijven zoals Faktion, In The Pocket, Froomle, Radix en Reimagine. De cursus bevat ook meer dan dertig voorbeelden van concrete toepassingen, om bedrijven zoveel mogelijk inspiratie te bieden.
“De voorbeelden demonstreren ook het bruisende ecosysteem rond artificiële intelligentie in België vandaag. Er is veel expertise in België en veel bedrijven hebben al projecten lopen of zijn bezig met de implementatie. Toch is er nog een enorm potentieel. Niet alleen grote bedrijven kunnen artificiële intelligentie implementeren, ook kleinere bedrijven kunnen waarde halen uit artificiële intelligentie”, besluit Goderis.
De cursus is gratis beschikbaar via https://www.agoria.be/ai-in-business .