06/04/2021
Brussels Airport beschikt over een essentieel logistiek platform voor import en export in ons land. Meer dan honderd verschillende bedrijven uit de logistieke keten zijn hier gevestigd, waardoor deze zone de op een na belangrijkste logistieke hub voor België is, na de haven van Antwerpen, voor de internationale handel en het luchtvervoer in Europa. Dankzij haar buitengewoon centrale ligging tussen alle belangrijke industriële centra is de logistieke zone van Brussels Airport een cruciale motor voor de economische groei van het land en zijn regio’s. Zo werden in 2020 bijna 650 000 ton goederen via Brussels Airport verscheept. De specialisaties op Brussels Airport, bederfbare goederen, farmaceutische producten en e-commerce, hebben zich de laatste jaren sterk ontwikkeld, in het bijzonder tijdens de COVID-crisis.
Brussels Airport heeft al meerdere jaren fors geïnvesteerd om zijn logistieke hub Brucargo verder te versterken. Zo heeft Brussels Airport in totaal 100 miljoen euro geïnvesteerd in ultramoderne logistieke gebouwen, waaronder een nieuw gebouw voor de firma Brinks voor het specifieke vervoer van goederen van hoge waarde en het Animal Care & Inspection Center voor de tijdelijke opvang en het vervoer van diverse diersoorten. Daarnaast is ook geïnvesteerd in de renovatie van een aantal bestaande gebouwen waaronder dat van Swissport Cargo. En natuurlijk in de bouw van een gloednieuw logistiek complex op Brucargo West.
Aan de westkant van Brucargo heeft Brussels Airport in eigen beheer geïnvesteerd in een complex met zo'n 50.000 m2 aan magazijnen om tegemoet te komen aan de noden van 3 bedrijven, Kuehne+Nagel, Worldwide Flight Services (WFS) en Expeditors, die er instaan voor het vervoer, de verpakking en de tijdelijke opslag van vracht. Brucargo West biedt enerzijds een extra eerstelijnsinfrastructuur voor de afhandeling van goederen (WFS), waardoor de maximale vrachtafhandelingscapaciteit wordt vergroot. Anderzijds maakt het de verankering mogelijk van de luchtvrachtactiviteiten van twee wereldspelers op het vlak van logistiek (Expeditors en Kuehne+Nagel). Zij bevestigen zo hun vertrouwen in de toekomstige ontwikkeling van Brucargo.
Kuehne+Nagel breidt ook zijn afhandeling van bederfbare goederen op Brussels Airport uit (temperatuur-gecontroleerde opslag en transport van bloemen, groenten en fruit). De nieuwe infrastructuur is ook specifiek aangepast voor de afhandeling van farmaceutische producten en in het bijzonder vaccins, producten die tot de specialisaties behoren van Brussels Airport dat met meer dan 30.000 m² gekoelde opslagruimte een van de belangrijkste luchthavens ter wereld is op dit gebied. De hub van Kuehne+Nagel in Brucargo vormt hiermee een strategische aanvulling op het wereldwijde netwerk van 90+ KN PharmaChain GxP gecertificeerde luchtlogistieke stations van het bedrijf.
Expeditors is bezig met de uitbreiding van hun healthcare programma in Europa en heeft Brussels Airport gekozen als farmaceutische hub om zijn Europees netwerk met de rest van de wereld te verbinden. De nieuwe healthcare faciliteit van Expeditors is in combinatie met een volledig temperatuur-gecontroleerde end-to-end logistiek een onderscheidend element op de markt voor de distributie van vaccins en zeer gevoelige farmaceutische producten. Deze nieuwe faciliteit van Expeditors speelt nu al een sleutelrol in het vervoer van COVID-19-vaccins en aanverwante medische hulpmiddelen.
“Dankzij Brucargo West beschikken we over bijkomende logistieke installaties voor het veilige transport van farmaceutische producten in het algemeen en van COVID-19-vaccins in het bijzonder”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport. “Wij breiden zo onze logistieke eerstelijnsinfrastructuur en onze temperatuur-gecontroleerde installaties uit en beschikken vandaag over de grootste capaciteit aan gekoelde opslag van alle Europese luchthavens. Brussels Airport is een proactieve investeerder die de logistieke keten nog efficiënter wil maken en wil aanpassen aan de toekomstige groei, waardoor de luchthaven een cruciaal economisch platform blijft in België, op vlak van tewerkstelling en toegevoegde waarde voor de economie van ons land."
Duurzaamheid was een belangrijk aandachtspunt tijdens de bouw van dit logistieke project, die in mei 2019 van start ging. Zo werd een deel van de dakoppervlakte als groendak ingericht en werd alles in gereedheid gebracht om het volledige oppervlakte op termijn te voorzien van zonnepanelen. De gebouwen zullen ook spaarzaam omgaan met water dankzij de installatie van wadi's voor waterinfiltratie en regenwaterputten voor het hergebruik van regenwater. De gebouwen zijn ook uitgerust met ledverlichting en warmtepompen. Om de mobiliteit op het luchthavendomein te verbeteren en een duurzamer vervoer van het personeel mogelijk te maken, zijn in de zone bovendien oplaadpunten voor elektrische voertuigen geïnstalleerd. Twee bijkomende bushaltes en een nieuw fietspad vervolledigen het mobiliteitsaanbod.
Al 130 jaar geeft Kuehne+Nagel vorm aan de wereld van de logistiek, vastberaden om mensen en goederen met elkaar te verbinden via innovatieve en duurzame logistieke oplossingen. Actief in België sinds 1956 met nu meer dan 2.500 werknemers, en op Brussels Airport sinds 1979 waar de onderneming 150 werknemers telt, bezet Kuehne+Nagel sinds vorig jaar meer dan 15.000 m² op Brucargo West. Dit omvat 6.500 m² gekoelde opslagruimte en versterkt zo haar positie in de logistiek van farmaceutische producten, bederfbare goederen en goederen met een hoge waarde.
“Directe toegang tot het tarmac, gekoelde zones voor de opslag van temperatuurgevoelige producten en milieubewustzijn in de hele constructie, met in het bijzonder zonnepanelen en het gebruik van ledverlichting, zijn de troeven van deze nieuwe vestiging op Brussels Airport", zegt Geert Torfs, Director Air Logistics at Kuehne+Nagel BeLux. “Wij zorgen ook voor de zeer specifieke verpakking van producten die bij vaste temperaturen moeten worden bewaard. Ook de zone voor bederfbare producten zal verder worden uitgebreid met een extra werkruimte, namelijk een koelzone van 1200 m² voor bederfbare goederen, een diepvrieszone en een inspectiezone voor het FAVV."
Het Amerikaans logistieke bedrijf Expeditors is de tweede partner die zijn nieuwe gebouwen in gebruik heeft genomen. Expeditors ontwikkelt sterk geoptimaliseerde en op maat gemaakte oplossingen voor de toeleveringsketen voor zijn klanten via een wereldwijd netwerk in meer dan 60 landen op zes continenten. De Belgische afdeling werd opgericht in 1990 en telt momenteel meer dan 150 werknemers in haar twee vestigingen. Expeditors biedt een brede waaier van expertise aan in specifieke verticale sectoren zoals de farmaceutische sector, de hightechsector, de kleinhandel, de automobielsector en de luchtvaart.
In Brucargo neemt Expeditors een totale oppervlakte in van 15.000 m² (13.000 m² magazijnen en 2000 m² kantoren). Momenteel werken er 80 mensen, maar verwacht wordt dat hun aantal op middellange termijn zal toenemen. “Deze nieuwe realisatie zorgt voor een gezonde groeicapaciteit in de komende jaren en voldoet aan de hoge eisen van onze klanten die willen dat onze diensten op een correcte en veilige manier worden verleend. Brussels Airport ligt centraal in West-Europa en is vlot bereikbaar met alle vervoersmiddelen, wat een grote troef is.", zegt Peter Van Domburg, District Manager België en Luxemburg. Sinds november speelt ook Expeditors een rol in het wereldwijde transport het COVID-19-vaccin.
WFS, dat sinds 1992 actief is op Brussels Airport voor cargo handling, heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in vrachtvervoer en heeft zijn infrastructuur op de luchthaven regelmatig uitgebreid. Momenteel heeft WFS ongeveer 190 mensen in dienst in België (Bierset en Brussels Airport) en meer dan 25.000 mensen op 200 locaties wereldwijd, waarmee het de grootste vrachtafhandelaar ter wereld is.
Op 18 januari van dit jaar nam WFS zijn nieuwe kantoren en magazijnen in Brucargo West in gebruik. In totaal 25.000 m² magazijnruimte en meer dan 3000 m² kantoorruimte. “Deze nieuwe vestiging versterkt verder onze aanwezigheid op Brussels Airport, en ondersteunt onze ambitie om de capaciteiten van het netwerk uit te breiden en de klanten van het netwerk een uniforme oplossing te bieden in heel Europa. Er zijn hier nu 150 werknemers actief voor de behandeling van farmaceutische en bederfbare producten, waarbij informatie in real time, snelheid en digitalisering belangrijk zijn.", zegt Koen Gouweloose, General Manager bij WFS België. “Ons doel is om zo snel mogelijk CO2-neutraal te zijn. Het gebouw is zo ontworpen dat de emissies laag zijn, wat ook een belangrijk criterium is bij de keuze van onze leveranciers. Alle voertuigen binnen zijn elektrische voertuigen en de nieuwe locatie helpt ons ook om een 'bike to work'-programma te promoten.''