18/04/2025
Brussels Airport plant de komende jaren grote investeringen in de luchthaveninfrastructuur. Het gaat om de bouw van een nieuwe intermodale hub, een uitbreiding van de vertrekhal en aankomsthal, een nieuw hotel, een nieuwe drop-off zone en een groene boulevard met park. Dit ambitieus project luidt het derde tijdperk voor de luchthaven in, het gaat om de grootste investering van de afgelopen 30 jaar op Brussels Airport, na de realisatie van de huidige terminal en Pier B in de jaren 90. Deze investeringen zijn nodig om de passagiersgroei in de komende jaren op te vangen, en voldoende capaciteit te kunnen blijven voorzien voor een aangename reiservaring. Het volledige project zou ten laatste in 2032 klaar moeten zijn.
Brussels Airport presenteerde vandaag haar plannen voor hoe de luchthaven er in de toekomst zal uitzien. Om klaar te zijn voor de passagiersgroei die verwacht wordt in de komende jaren, binnen de grenzen van de omgevingsvergunning, plant de luchthaven een ambitieus investeringsplan in de infrastructuur voor de passagiers. De luchthaven wil daarnaast de ervaring en het comfort van reizigers naar een hoger niveau tillen, met een focus op kwaliteit, mobiliteit en duurzaamheid.
“Als hubluchthaven in het hart van Europa wil Brussels Airport verder investeren in de capaciteit en kwaliteit van haar infrastructuur voor zowel de reizigers als de medewerkers van de luchthaven. Het is dan ook met trots dat we onze plannen voorstellen die de beleving van onze passagiers enorm zullen verbeteren. Brussels Airport zal de passagiers een totaal vernieuwde ervaring aanbieden in de vertrek- en aankomsthal met meer ruimte en licht en een adembenemend uitzicht op de operaties op het tarmac. Daarnaast gaan we ook de interconnectiviteit tussen de verschillende vervoersmiddelen zoals trein, bus en de toekomstige tram verbeteren en ook daar meer capaciteit voorzien. Deze investeringen luiden een nieuw tijdperk in voor de luchthaven.”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.
Brussels Airport heeft een belangrijke rol als mobiliteitsknooppunt waar alle transportmiddelen samenkomen: vliegtuigen, treinen, bussen, fietsers, voetgangers, auto’s, taxi’s en shuttlebussen. Die rol als intermodale hub wil Brussels Airport dan ook versterken door de toegang tot de verschillende transportmodi te verbeteren, en ook plaats te maken voor de luchthaventram die er binnen een aantal jaren bij komt. Deze krijgt op de luchthaven zijn eindstation. Daarnaast zal ook de fietsinfrastructuur verder verbeterd worden, na de investeringen van de voorbije jaren in de verbinding met de fietssnelwegen.
Vandaag is er op de luchthaven één centraal sas met roltrappen die het niveau van de trein, bus, taxi en de vertrekhal met elkaar verbinden, een zone die op vlak van capaciteit bijna verzadigd is. In de toekomst zullen de verbindingen tussen de niveaus en transportmodi ruimer en meer gespreid zijn. Er komt een nieuwe verbinding met het treinstation, een vernieuwd centraal busstation, een vernieuwde taxizone en een nieuw platform voor de intercity bussen.
Voor de toegang tot de luchthaven wordt er een aangename groene boulevard gecreëerd met een park en ruimte voor de luchthaventram, naast het auto- en fietsverkeer. Brussels Airport wil zo de intermodaliteit en het gebruik van alternatief vervoer van en naar de luchthaven blijven stimuleren, om een verdere modal shift te realiseren.
Daarnaast komt er een nieuwe drop-off zone op Brussels Airport op het niveau van de vertrekhal achter het Sheratonhotel, wat de passagiers een vlottere verbinding geeft met de terminal, en het verkeer voor de drop-off afscheidt van andere verkeersstromen.
“Deze investering toont aan dat de luchthaven toekomstgericht kan denken zonder duurzaamheid uit het oog te verliezen. Ik ben bijzonder verheugd dat Brussels Airport inzet op een intermodale mobiliteitshub waar verschillende vervoerswijzen elkaar ontmoeten. Dat is essentieel want mobiliteit is vandaag geen optelsom meer van aparte vervoersmodi. We moeten evolueren naar slimme mobiliteitsknooppunten die comfort, connectiviteit en klimaatambitie naadloos met elkaar verbinden. Het zijn dus mooie en ambitieuze plannen die niet denken in grenzen, maar wel in verbindingen.”, zegt Federaal minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke.
“De luchthaven in Zaventem is een motor van de welvaart en een grote werkgever in Vlaams-Brabant, die ook voor de rest van Vlaanderen en zeker ook Brussel enorme waarde heeft”, zegt Vlaams viceminister-president en minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Grote investeringen in de luchthaven renderen voor ons allemaal. Bovendien gaat er veel aandacht naar de leefbaarheid van de omgeving, een betere multimodale ontsluiting en meer groen. Meer groei voor de luchthaven en meer aandacht voor de omgeving in de Vlaamse Rand gaan hier opnieuw hand in hand”.
De investering in meer capaciteit omvat ook een belangrijke uitbreiding aan de vertrekhal en aankomsthal. De bedoeling is om te zorgen voor een nog betere aansluiting van de terminal naar de andere transportmodi en om meer ruimte te creëren voor de doorstroom van de passagiers en processen zoals check-in en voor het opvangen van passagiers met beperkte mobiliteit.
Waar in de aankomsthal voor het verwelkomen of ophalen van passagiers en in de vertrekhal ter hoogte van de eerste check-in rijen de doorgangen vandaag vrij smal zijn, en de capaciteit op piekmomenten al tegen de limiet aan komt, wordt er met deze uitbreiding meer plaats gecreëerd voor de passagiers. Dit om de gebruikers zowel vandaag als in de toekomst, gezien de graduele groei van de passagiersaantallen, steeds een aangename ervaring en ontvangst op de luchthaven te kunnen bieden.
Daarnaast komt er ook een nieuw hotel bij op de luchthavensite, om tegemoet te komen aan de toenemende vraag. Een viersterrenhotel met meer dan 300 kamers zal samen met het huidige Sheraton hotel zorgen voor een ruimer aanbod voor passagiers.
Duurzaamheid, kwaliteit en beleving gaan bij dit project hand in hand. Er wordt onder meer ingezet op optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, duurzame materialen en toekomstbestendige technieken met onder andere waterinfiltratie, een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag), warmtepompen en zonnepanelen voor de stroomvoorziening.
De werkzaamheden voor de intermodale hub, terminal en hotel starten ten vroegste eind 2026, de oplevering van deze onderdelen is gefaseerd gepland tegen ten laatste 2032. De werken voor de nieuwe drop-off zone starten eind dit jaar, deze zal eind 2026 klaar zijn.
Brussels Airport zet met dit ambitieus toekomstproject sterk in op haar rol als toonaangevende hub in het hart van Europa om de connectiviteit van ons land te versterken en passagiers, bedrijven en gemeenschappen meer dan ooit te verbinden.