10/09/2021
Het Agentschap Wegen en Verkeer bouwt vanaf woensdag 15 september 2021 een nieuwe fietsbrug over de Haachtsesteenweg (N21) in Steenokkerzeel. “De fietsbrug maakt deel uit van de fietssnelweg F214 en zorgt voor een betere verbinding tussen het centrum van Vilvoorde en Brucargo, het vrachtgebied van Brussels Airport. Zo willen we zorgen voor een extra boost voor het woon-werkverkeer per (e-)fiets. Een gezamenlijke investering van 1,8 miljoen euro”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De brug komt er in samenwerking met Brussels Airport, dat grond ter beschikking stelt voor de fietsbrug, en met financiële steun van de Europese Unie.
Dagelijks pendelen er veel werknemers tussen Vilvoorde en Brucargo. Met de fiets zijn de opties beperkt. Of je nu via de Schaarbeeklei (N1) of de Woluwelaan (R22) gaat, je rijdt er sowieso naast het drukke autoverkeer. “Om werknemers aan te zetten vaker op de fiets te stappen, investeren we vanuit Vlaanderen in deze nieuwe verbinding. De fietssnelweg F214 ligt er al, maar met een nieuwe fietsbrug over de Haachtstesteenweg fiets je vanaf voorjaar 2022 rechtstreeks naar Brucargo, zonder een wagen te kruisen”, duidt Minister Peeters.
“Brussels Airport wil echt een intermodale hub zijn, een knooppunt waar de verschillende vervoersmiddelen samenkomen: auto, trein, tram, bus en fiets”, zegt Arnaud Feist uit, CEO van Brussels Airport Company. “Na de inhuldiging enkele maanden geleden van de verbinding tussen de fietssnelweg F3 Brussel-Leuven en de passagierszone van Brussels Airport, zal binnenkort ook de cargozone van onze luchthaven worden voorzien van een verbinding met de fietssnelweg F214 en de aangrenzende fietspaden. Zo kan ook wie in de cargozone werkt, makkelijk met de fiets naar het werk komen.”
Wegen en Verkeer kan voor de bouw van de nieuwe fietsbrug gebruik maken van gronden van Brussels Airport. Die terreinen zijn nodig om de taluds - de opgehoogde hellingen waarop de brug steunt - aan te leggen. De brug komt namelijk een heel stuk boven de Haachtsesteenweg te liggen, aangezien er voldoende vrije ruimte nodig is voor vrachtverkeer onder de brug.
Brussels Airport stelt niet enkel grond ter beschikking, de luchthaven investeert ook zo’n 200.000 euro in de fietsbrug. De Europese Unie legt 700.000 euro bij uit het EFRO-fonds (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Vanuit Vlaanderen investeert Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters ongeveer 900.000 euro. Een gezamenlijke investering van 1,9 miljoen euro.
De fietsbrug zelf, een stalen constructie van 40 meter lang, wordt momenteel aan elkaar geknutseld in een atelier. Voor de brug met grote hijskranen over de Haachtsesteenweg kan worden getild, moet er eerst op het terrein nog vanalles gebeuren. Op woensdag 15 september start de aannemer met groenwerken, daarna voert hij grond aan om de schuine helling naast de weg op te hogen. Daarna worden de fietspaden aangelegd die aansluiten op de nieuwe brug. Volgens de planning is de brug fietsklaar tegen voorjaar 2022.
Tijdens de werken wordt het fietspad dat parallel loopt met de Haachtsesteenweg afgesloten voor fietsers. Fietsers en van en naar Melsbroek volgen tot het einde van de werken een korte omleiding via de Steenwagenstraat. De fietssnelwegen blijven gewoon bereikbaar. Het autoverkeer op de Haachtsestesteenweg zal weinig hinder ondervinden van de werken. Enkel wanneer de brug zelf wordt geïnstalleerd - in de loop van volgend voorjaar - moet de gewestweg enkele uren worden afgesloten.