Nieuw Brussels Airport Fund kent steun toe aan 18 projecten in de lokale omgeving

Environment

De eerste projecten die steun zullen krijgen van het Brussels Airport Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, zijn geselecteerd. Dit Fonds werd in 2023 opgezet om organisaties in de omgeving te steunen voor het opzetten van duurzame projecten. Brussels Airport steunt al langer goede doelen die een positief verschil maken en mensen samenbrengen, en wil ook kleinere lokale projecten steunen via dit Fonds. Uit de 29 ingediende dossiers, selecteerde de jury 18 projecten, gericht op natuur en milieu, energie of mobiliteit die mensen en hun omgeving samenbrengen.

In juni 2023 lanceerde het Brussels Airport Fund een eerste oproep. Lokale projecten op vlak van natuur en milieu, energie of mobiliteit die de connectie tussen bewoners en hun omgeving stimuleren, konden steun aanvragen bij dit Fonds. Duurzaamheid staat daarbij centraal: de projecten worden niet enkel beoordeeld op vlak van de positieve impact die ze zullen hebben voor omgeving en klimaat, er wordt ook gekeken naar de resultaten op langere termijn. Daarnaast waren een duidelijk financieel plan van aanpak en concrete doelstellingen ook erg belangrijk en moeten de projecten uitgevoerd worden in één van de gemeenten of steden in de omgeving.

Groene ruimtes en fietsmobiliteit populairste thema’s

In totaal heeft het Fonds 29 ingediende dossiers ontvangen bij deze eerste oproep. Een onafhankelijke jury heeft de projecten geëvalueerd en 18 projecten geselecteerd die dit jaar steun zullen ontvangen van het Brussels Airport Fund. Een organisatie kon projectsteun aanvragen tussen € 1.000 en € 10.000 per project, in totaal wordt er dit jaar 150.000 euro toegekend aan deze projecten.

Bij de projecten zaten meerdere aanvragen voor groene speel- en ontmoetingsruimtes, om buurtbewoners en organisaties samen te brengen. Onder meer het Borrekensveld, een buurtparkje in Grimbergen, zal worden heringericht, en er komt een zorg- en belevingstuin in Haren waar men ook een groene zone onder handen wil nemen zodat deze meer en beter gebruikt wordt. In Rotselaar komt er dan weer een multifunctioneel voedselbos.

Ook fietsmobiliteit kwam in de aanvragen meermaals terug, zo zal één van de projecten bakfietsoplossingen bieden om kinderen van het woonwagenpark naar school te brengen in Leuven en komt er in Sint-Pieters-Woluwe een fietsbibliotheek waar kinderen een fiets kunnen uitlenen.

Binnen het thema energie valt het project van jeugdhuis Floerebloes in Wezemaal om samen met bewoners uit de buurt hun gebouw energie-efficiënter te maken, en onder het thema natuur en milieu zal River Cleanup vzw hun programma voor scholen verder uitwerken en ook aanbieden in Zaventem, om later nog breder uit te rollen.

Brussels Airport en het Fonds kijken ernaar uit de resultaten van deze projecten te zien en de positieve impact die deze projecten zullen hebben op hun buurt!

Tweede oproep later dit jaar

Brussels Airport wil met het Fund duurzame lokale initiatieven aanmoedigen. Alle vzw’s, jeugdbewegingen, lokale organisaties, feitelijke verenigingen, scholen, enz. in de omgeving komen in aanmerking, zolang het gaat om een specifiek project, en dus niet ter ondersteuning van de reguliere werking. Het Brussels Airport Fund is een onafhankelijk Fonds en wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Later dit jaar zal een tweede projectoproep worden gelanceerd voor steun in 2025.